Kunst maken op de EO-jongerendag (3 juni 2023 – Thema Pioniers)

Foto: Nathan Reinds

Zaterdag 3 juni mocht ik live kunst maken op de EO-jongerendag in Ahoy. Het thema was Pionieren en ik heb met sketchnotes de hele dag vastgelegd. Ik ben al gewend om op spreektempo te tekenen, maar dit keer ging ik iets nieuws proberen: tekenen én inkleuren binnen dezelfde tijd. Daarnaast was ik nog niet gewend om te tekenen voor zo’n groot publiek (15.000 mensen). Van tevoren had ik gebeden dat God’s Geest me zou leiden en dat mijn talenten tot eer van God gebruikt zouden worden.

Mijn dag begon met het kennismaken met wat crewleden, het omdoen van mijn backstage-polsbandje en het inrichten van mijn plekje. Ik kreeg een eigen podiumplekje vlakbij het publiek met een scherm waarmee ik alles kon volgen. Het kunstwerk is op A2-formaat. Tussendoor kwam mijn jongerengroep af en toe even kijken hoever ik was.

Ik was van tevoren zenuwachtig en vroeg me af of ik het wel zou kunnen in de tijd die ik ervoor had, maar toen ik eenmaal begonnen was, voelde ik geen angst meer. De eerste helft voor de pauze ging het tekenen heel vlot. Wauw, wat vond ik dat brein gaaf om te zien! Tijdens mijn studie op de PABO was ik ook al heel erg geïnteresseerd in de werking van het brein wanneer we dingen doen of leren. Ik wist dus al heel veel over het brein en dat maakte het voor mij makkelijker om mee te schrijven. De colleges over het brein hebben mij juist geïnspireerd om de lesstof visueel te verwerken. Doordat er veel tussendoor gezongen werd, was het tekenen goed te doen. In de pauze nam ik even de tijd om te eten en werd ik geïnterviewd door de BEAM-redactie. Dit was te zien via de livestream. Ik heb net voor het tweede deel van het programma begon alvast een begin gemaakt aan het inkleuren met waterf.

Ik mocht onthullen wat de opbrengst was voor Metterdaad door live te schrijven hoeveel er opgehaald was. Ook heb ik de hoogtepunten van het tweede deel van het programma toegevoegd aan de tekening. Het inkleuren met waterverf was een race tegen de klok en nog best ingewikkeld, omdat het nog nat is en je dus niet alles tegelijk nat kunt maken. Anders krijg je vegen. Toen het tijd was om backstage klaar te gaan staan bij het podium, was ik nog niet helemaal klaar, maar zag het er al wel heel compleet uit. Een aantal jongeren uit mijn kerk kwamen me nog even knuffelen en succes wensen. De tekening hebben we op een foam-bord geklemd met klemmen. Ik moest best nog wel een tijdje backstage wachten voor ik het podium op ging. Dat gaf me tijd om te genieten vanaf achter het podium. Wauw, wat gaaf om vanaf een ander perspectief te zien hoe zoveel jongeren God prijzen.

Ik had verwacht dat ik nerveus was om dat podium op te lopen, maar ik ben zonder angst het podium opgelopen en heb het kunstwerk op de schilderezel gezet. Daarin zie ik wel echt Gods leiding. Toen ik van het podium afkwam, ben ik neergeploft op de bank en had ik even tijd nodig om bij te komen van het harde werk. Ik heb meer ingekleurd met waterverf dan ik verwacht had af te krijgen.

De EO heeft een Aftermovie gemaakt waarin de hoogtepunten van de dag te zien zijn. Mijn kunstwerk is in de laatste seconden te zien.

Dit was het eindresultaat

Ik kijk zelf terug op een hele gave ervaring en een fijne samenwerking met de EO. Ik kijk uit naar welke dingen er op mijn pad komen in de toekomst.

Samenvatting op TV

De samenvatting van de EO-jongerendag was op Vr 9 jun 23:50 te zien op televisie. De uitzending is terug te zien via deze link: https://www.npostart.nl/eo-jongerendag-2023-pioneers/09-06-2023/VPWON_1352228. Ik ben zelf heel even in kort (enkele miliseconden) in beeld geweest vanaf de 35ste minuut toen ik het kunstwerk op de schildersezel neerzette.

Foto: Nathan Reinds