Samenspraak: 30 communicatiemodellen voor het onderwijs

18 juni 2021

Begin dit schooljaar maakte ik kennis met Kees van der Vloed  tijdens een studiedag over feedback geven. Ik maak altijd sketchnotes om me beter te kunnen concentreren en Kees had mijn sketchnotes gezien. Na de studiedag kwamen we met elkaar in contact. Van het een kwam het ander en voor ik het wist, kreeg ik de kans om te illustreren. Ik heb het afgelopen half jaar als Illustrator mogen samenwerken met Kees aan dit literatuurboek voor leerkrachten en schoolleiders over communicatie binnen het onderwijs.

De modellen zijn met de hand getekend en op de boekenkaft zijn de modellen uit het boek zichtbaar. Ik heb de binnenkant mogen illustreren en ik heb in samenwerking met Cora Veldman-Mallegrom de boekcover vormgegeven. Het was een hele leerzame en toffe ervaring en ik had nooit verwacht dat het haalbaar zou zijn binnen zo’n korte tijd.

God is zo goed! Toen ik een jaar geleden besloot om parttime te gaan werken, om meer ruimte voor mezelf naast mijn werk als leerkracht te creëren, had ik niet kunnen bedenken dat God dit op mijn pad zou brengen. Vroeger wilde ik juf en schrijfster worden, dus het is voor mij een kinderdroom die uitkomt! 

Dit boek is een naslagwerk van 30 communicatiemodellen toegespitst op de wereld van het onderwijs. Het is bedoeld voor leraren en schoolleiders van po, vo, (v)so en mbo en voor degenen die daarvoor studeren. 

De modellen zijn afkomstig uit de algemene communicatieleer en worden hier gebruikt als hulpmiddelen om de communicatie op school te analyseren en om communicatieve vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren.

Uitgangspunt van dit boek is dat effectieve communicatie essentieel is  voor goed onderwijs. De beschrijving van een model bevat een duidelijke uitleg, praktische toepassingen, verwerkingsopdrachten en enige achtergrondinformatie over de herkomst en de geschiedenis van het model.

Uitgangspunt van dit boek is dat effectieve communicatie essentieel is  voor goed onderwijs. 

Persoonlijk vind ik de schrijfstijl van Kees erg plezierig en de praktijkvoorbeelden die hij aan de modellen koppelt erg fijn. Zeker het lezen waard. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar.